Vriendenzorg

Details over het schip Vriendenzorg, BHS nummer 10352


Algemene gegevens
BHS-nummer Scheepsnaam Type schip Gebouwd van Bouwjaar Werf Plaats van de werf
10352 Vriendenzorg Westlander ijzer voor 1900 waarschijnlijk Wed. J. Boot, Woubrugge
Gebied en vracht
Oorspronkelijk vaargebied Oorspronkelijk soort vracht Huidige ligplaats
Westland en wateren in Zuid-Holland zand, mest, turf, tuinbouwproducten Den Haag en het Westland
Korte geschiedenis van dit schip
In een opwelling kochten we dit schip met de naam Westlander in 1992 van mevrouw Groustra uit Den Haag, die het ooit ergens in Friesland gekocht had.

Het schip was wel compleet, inclusief zeiltuig en zwaarden, maar in zeer slechte staat, het motorruim stond vol olie, de romp afgeplakt met bitumen-tape over de gaten en ga zo maar door. Er zijn geen ijken aangetroffen, wel de aanduiding Wed. B. in het voorluik.

In ongerestaureerde staat toch 3 seizoenen veel plezier gehad met het varen als motorschip in het Westland, bijvoorbeeld meegevaren aan het Lierse corso en in 1993 ons 12 1/2 jarig huwelijk gevaren. En dat ondanks het overkoken van de motor door een lekke koppakking in het begin.
Door het aanbod van Marco v.d. Scheer om te helpen restaureren was het schip enige tijd op het droge te bewonderen, 's avonds en in de weekeinden werd er stevig geslepen, gelast en geschrapt. Sinds mei 1997 varen we met een fraai opgeknapt (motor)schip.

De naam van de westlander is "Vriendenzorg", de restauratie is met veel hulp van vrienden tot stand gebracht. Tevens is het een vernoeming naar de schuit van schipper opa van der Valk uit Naaldwijk. De kleuren: boeisel donkergroen, klapmuts geel, spieën geel, romp zwart, dek zwart.

We gebruiken het schip al jaren als vakantieschip en voor rondvaarten. Het is daar ideaal voor vanwege de lage kruiphoogte zonder tent. Met tent ontstaat een royale kampeerruimte.
Illustraties:
Klik hier voor de afbeelding Gemaakt op/in: April 1995
Copyright © Petra Barendse.


Klik op de thumbnail voor een grotere illustratie (opent in een nieuw venster).
Klik hier voor de afbeelding pleziervaart in Kwintsheul
Gemaakt op/in: 18 juli 2009
Creative Commons Licentie

Klik op de thumbnail voor een grotere illustratie (opent in een nieuw venster).
Maten
Lengte Breedte Diepgang Holte Tonnage Hoogte mast
13 m 10 cm 2 m 45 cm 0 m 60 cm 0 m 60 cm 5,000 ton
Motoren:
Merk Type Serienr. Bouwjaar Nieuw of gereviseerd? Jaar geplaatst Jaar afgedankt
Yanmar 4TNE84 2001 Nieuw 2002
Bijzonderheden
Toen wij eigenaar werden van dit schip zat er een klein luik in het voordek. Omdat we ooit wilden gaan zeilen is die opening, alsmede het luik groter gemaakt. Er is één dekspant verwijderd, hierin was met ingeslagen puntjes de aanduiding "Wed. B." aangebracht. Wij vermoeden dat dit een aanduiding is van de oorspronkelijke eigenaar of de werf van aanbouw. Uit vergelijking van ons schip met diverse schepen van werf de Dageraad blijken overeenkomsten, zodat we aannemen dat de Vriendenzorg is gebouwd in Woubrugge, bij weduwe Boot. Het verwijderde originele dekspant wordt netjes bewaard.