Vertrouwen

Details over het schip Vertrouwen, BHS nummer 11959


Algemene gegevens
BHS-nummer Scheepsnaam Type schip Gebouwd van Bouwjaar Werf Plaats van de werf
11959 Vertrouwen (Zuid-)Hollandse tjalk ijzer in 1903 Gebr. van Zutphen Wilnis
Gebied en vracht
Oorspronkelijk vaargebied Oorspronkelijk soort vracht Huidige ligplaats
NL, mn zuid van de Zuiderzee. Eerst rond Abcoude/Vinkeveen tot Amersfoort en verder Oost. Later rond Hollandse IJssel, beugelend in de Merwede, Biesbosch, Maas. Gebouwd voor zand/grind (zandluikjes zichtbaar) en tot het laatst daarvoor in bedrijf, maar natuurlijk is andere vracht niet uit te sluiten. Zeeland
Korte geschiedenis van dit schip
Dit schip werd in 1903 als "De Eenige Zoon" in de vaart gebracht door de heer Sinterniklaas uit Wilnis. De naam verwijst naar het gezin van de opdrachtgever: hij was de enige zoon te midden van zeven zusters.
Het vaart vooral zand en grind over de Zuid-Hollandse en later ook de Zeeuwse wateren. In 1928 was de scheepsnaam Vertrouwen geworden en werd het schip verlengd en voorzien van een 22 pk Kromhout gloeikopmotor. Later werd dat een Lister.
Eind jaren '70 dreigde sloop, maar twee bevlogen restaurateurs brachten de Vertrouwen weer terug in de oorspronkelijke staat met opnieuw een Kromhout gloeikopmotor en gingen er op wonen in Amsterdam.
Latere bewoners woonden het schip weer vreselijk uit, maar rond haar honderdste verjaardag kreeg het een tweede facelift met nieuwe zwaarden, een nieuw roer en een volledig nieuw zeiltuig. Alleen kon de Vertrouwen met de gloeikopmotor niet meer meekomen met het moderne scheepvaartverkeer. Daarom staat er nu een moderne Weichai/Deutz voor in de plaats.
De Vertrouwen is een varend monument in particulier bezit. Het schip wordt nu gebruikt als pleziervaartuig.
Illustraties:
Klik hier voor de afbeelding De VERTROUWEN op het Kanaal door Walcheren onderweg naar de reunie 2013 van de LVBHB in Middelburg en Vlissingen.
Gemaakt op/in: 25 juli 2013, 16:38:49
Foto: Simon J. de Waard.
Creative Commons Licentie

Klik op de thumbnail voor een grotere illustratie (opent in een nieuw venster).
Klik hier voor de afbeelding Vertrouwen in thuishaven Zierikzee
Creative Commons Licentie

Klik op de thumbnail voor een grotere illustratie (opent in een nieuw venster).
Klik hier voor de afbeelding Vertrouwen op het Markermeer voor het Paard
Gemaakt op/in: 2005
Creative Commons Licentie

Klik op de thumbnail voor een grotere illustratie (opent in een nieuw venster).
Maten
Lengte Breedte Diepgang Holte Tonnage Hoogte mast
18 m 50 cm 3 m 95 cm 0 m 80 cm 1 m 60 cm 30,000 ton 13 m 30 cm
Brandmerken:
Gegevens van het kadasternummer (brandmerk) “1190 B Dord 1928”
Brandmerk Naam eigenaar (vlgns kadaster) Naam schip (vlgns kadaster) Bijzonderheden
1190 B Dord 1928 - - -
Motoren:
Merk Type Serienr. Bouwjaar Nieuw of gereviseerd? Jaar geplaatst Jaar afgedankt
Weichai/Deutz 4 cylinder diesel 2011 Gereviseerd 1928 1960
Verhalen over dit schip:
HOLLANDSE TJALK “VERTROUWEN”
Deze tjalk is in 1903 gebouwd op de werf van de gebroeders van Zutphen te Wilnis (NH). Dit was het eerste ijzeren schip van deze werf en de tjalk bleek dan ook bij het te water laten ernstig “klinkziek”: het lekte overal. Na veel klinkwerk overnieuw gedaan te hebben, drijft de tjalk nu al weer meer dan 100 jaar.

De tjalk werd gebouwd voor de heer Sinterniklaas uit Wilnis. De eerste naam van het schip was “DE EENIGE ZOON”, omdat deze opdrachtgever tussen 7 zussen opgroeide ...

In 1928 werd de tjalk (inmiddels VERTROUWEN) in opdracht van de heer Hoogenhout uit Abcoude voorzien van een 22 pk Kromhout gloeikopmotor en tegelijk meer dan vijf meter verlengd. Dit werd door dezelfde werf (inmiddels gevestigd in Vreeswijk) uitgevoerd.

Langzaam maar zeker verlegt het vaargebied zich naar het zuiden. Het schip komt achtereenvolgens in handen van iemand uit Vreeswijk, uit Krimpen en dan uit Capelle. De naam verandert in ‘WILLY’. Het vervoert vooral zand en grind over Zuid Hollandse en Zeeuwse wateren. De den wordt fors verhoogd en er wordt later ook een andere motor (Lister) ingebouwd óver de fundering van de Kromhout heen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van onderdelen van de oude motor, zoals de bediening van keerkoppeling en gas.

Eind ’70-er jaren komt het schip in handen van twee bevlogen restaurateurs, die de tjalk redden van de sloop en zorgvuldig terugbrengen in de originele staat. De vier meter verlenging wordt er weer tussenuit gehaald, een totaal gereviseerde Kromhout gloeikop wordt teruggeplaatst en er wordt veel gesmeed en geklonken. Een van beiden krijgt daardoor de bijnaam “Jelle Klinknagel”. Zij gaan op de tjalk wonen in Amsterdam. Na verkoop aan een kunstenaar en daarna bij bewoning door Amsterdamse studenten gaat de tjalk opnieuw hard achteruit.
In 2003 wordt deze dan honderdjarige “dame” weer opgefrist en krijgt de naam VERTROUWEN terug. Het schilderwerk, de nieuwe zwaarden, een nieuw roer en een volledig nieuwe tuigage maken er weer een “trotse dame op leeftijd” van.
Het schip is particulier bezit en wordt voor de pleziervaart gebruikt.