Onderneming

Details over het schip Onderneming, BHS nummer 13414


Algemene gegevens
BHS-nummer Scheepsnaam Type schip Gebouwd van Bouwjaar Werf Plaats van de werf
13414 Onderneming Westlander ijzer circa 1880 Onbekend
Gebied en vracht
Oorspronkelijk vaargebied Oorspronkelijk soort vracht Huidige ligplaats
Westland en omstreken mest, turf, groenten en fruit Den Haag en het Westland
Korte geschiedenis van dit schip
De Onderneming is een zeer oud schip en is gebouwd rond de overgang van houten naar stalen schepen. Er heeft waarschijnlijk nog een houten dek op gezeten, dat later is vervangen door een stalen dek. Oorspronkelijk werd de Onderneming gebruikt als vrachtscheepje voor het vervoeren van mest, turf, groenten en fruit in het Westland en omstreken.

In maart 1973 is het schip terug gevonden in de Biesbosch waar het gebruikt werd bij het vervoer van riet en biezen. De westlander was nog vrijwel geheel origineel, op de stevenbalk na. Ook was de complete betimmering in de roef er nog. Slechts de houten onderdelen zoals zwaarden, mast, giek en roer waren niet meer aanwezig.
In een jaar tijd werd de Onderneming weer onder zeil gebracht, als een van de eerste weer zeilende westlanders. Jarenlang is er gezeild met een vooroorlogs westlandertuig, vooral in Friesland.

Vanaf 1988 heeft de Onderneming een aantal jaren aan de Vlaardingervaart rondvaarten gedaan.
In 1998 is het schip gezonken bij ’t Haantje in Delft. Daar is hij door een vriendengroep aangekocht en tussen 1998 en 2000 in De Lier gerestaureerd. Deze vrienden vonden het belangrijk om het schip zo authentiek mogelijk te houden en daarbij zijn veel verbindingen weer op de ouderwetse manier geklonken met originele klinknagels.
Tot 1998 had er geen motor in het schip gestaan. Nu is ervoor gekozen wel een motor in te bouwen, zodat het schip beter bruikbaar is voor de pleziervaart. Tegenwoordig wordt de Onderneming gebruikt voor vakanties, evenementen en zeilwedstrijden.
Illustraties:
Klik hier voor de afbeelding Zeilende Westlander "Onderneming"
Gemaakt op/in: 28-08-2010, Gouden Gaffel
Creative Commons Licentie

Klik op de thumbnail voor een grotere illustratie (opent in een nieuw venster).
Maten
Lengte Breedte Diepgang Holte Tonnage Hoogte mast
14 m 85 cm 2 m 45 cm 0 m 60 cm 12,000 ton
Motoren:
Merk Type Serienr. Bouwjaar Nieuw of gereviseerd? Jaar geplaatst Jaar afgedankt
Kubota 1902