Acht Gezusters

Details over het schip Acht Gezusters, BHS nummer 13438


Algemene gegevens
BHS-nummer Scheepsnaam Type schip Gebouwd van Bouwjaar Werf Plaats van de werf
13438 Acht Gezusters tjalk ijzer in 1902 Duijvendijk Papendrecht
Gebied en vracht
Oorspronkelijk vaargebied Oorspronkelijk soort vracht Huidige ligplaats
Zuid Holland Drenthe
Korte geschiedenis van dit schip
Bij de tewaterlating in 1902 heette het schip "Koopmanswelvaren". Eigenaar was G. Rijsdijk uit Hendrik Ido Ambacht. Lang 14,6 m breed 4 m laadvermogen 32.682 ton. Vervolgens wordt J.Visser Tzn. uit H.I.Ambacht eigenaar en noemt het schip "Nieuwe Zorg". In 1928 gaat het schip over naar P. v.d. Velpen uit Ossenisse. Hij noemt het "Zeven Gezusters". In 1930 neemt J.J. v.d. Velpen het schip over. Deze handhaaft de naam, maar verlengt het met 3 m tot de huidige afmetingen, lang 17,55 m, breed 4,04 m, laadvermogen 46,234 ton.
In 2000 kochten wij het als woonschip "Piet" in zeer slechte staat van A. van Schip uit Gouda. Bij een tussenstop in Zwartsluis is het schip daar in de haven gezonken. We hebben de kop en de kont gehandhaafd, doch moesten wel de stevens vervangen en verder alles onder de waterlijn en boven het berghout slopen en opnieuw opbouwen. Ons doel was een klassiek seniorenschip voorzien van alle gemakken en technieken om er met ons tweeën nog jaren mee rond te kunnen varen. En zo heeft dit geleid tot een hydraulisch systeem, waarmee de boegschroef, een spudpaal, een maststrijkinrichting, de zeilbediening, de zwaarden en een kraantje vanaf de stuurstand bediend worden. Het interieur is comfortabel en gezellig ingericht met hedendaagse apparatuur. Isolatie R-waarde 3.0 middels PUR-schuim. Bij de tewaterlating in 2007 hebben wij de tenaamstelling aangepast naar "Acht Gezusters" aangezien de vrouwelijke schipper één van acht meiden is.
Illustraties:
Klik hier voor de afbeelding De tjalk de
Gemaakt op/in: 24 oktober 2011
Creative Commons Licentie

Klik op de thumbnail voor een grotere illustratie (opent in een nieuw venster).
Maten
Lengte Breedte Diepgang Holte Tonnage Hoogte mast
17 m 55 cm 4 m 04 cm 0 m 90 cm 1 m 15 cm 46,234 ton 14 m 90 cm
Brandmerken:
Gegevens van het kadasternummer (brandmerk) “57 B Goes 1929”
Brandmerk Naam eigenaar (vlgns kadaster) Naam schip (vlgns kadaster) Bijzonderheden
57 B Goes 1929 Geanonimiseerd. Alleen zichtbaar voor LVBHB-leden. Zeven Gezusters Aangezien mijn vrouw uit een gezin komt van Acht meiden hebben wij het de Acht Gezusters genoemd.
Gegevens van het kadasternummer (brandmerk) “57 B Goes 1929”
Brandmerk Naam eigenaar (vlgns kadaster) Naam schip (vlgns kadaster) Bijzonderheden
57 B Goes 1929 Geanonimiseerd. Alleen zichtbaar voor LVBHB-leden. Zeven Gezusters Aangezien mijn vrouw uit een gezin komt van Acht meiden hebben wij het de Acht Gezusters genoemd.
Motoren:
Merk Type Serienr. Bouwjaar Nieuw of gereviseerd? Jaar geplaatst Jaar afgedankt
DAF DF 615 F 44289 1988 Gereviseerd 2007
Verhalen over dit schip:
Nieuwe Levensfase Schip en Gebruikers.
Bij de tewaterlating in 1902 heette het schip "Koopmanswelvaren" Eigenaar G.Rijsdijk uit Hendrik Ido Ambacht.Lang 14.60ml breed 4.= ml laadvermogen 32.682 ton. Vervolgens wordt J.Visser Tzn. uit H.I.Ambacht eigenaar en noemt het schip "de Nieuwe Zorg" In 1928 wordt P.v.d.Velpen uit Ossenisse eigenaar en noemt het "de Zeven Gezusters" In 1930 gaat het naar J.J.v.d.Velpen, deze behoudt de naam, maar verlengt het met 3.= ml.tot huidige afmetingen, lang 17.55 ml breed 4.04 ml laadvermogen 46.234 ton. In 2000 kochten wij het woonschip "Piet" in zeer slechte staat, van A.van Schip uit Gouda. Bij een tussenstop in Zwartsluis is het schip daar in de haven gezonken. We hebben de kop en de kont gehandhaafd, doch moesten wel de stevens vervangen en verder alles onder de waterlijn en boven het berghout slopen en opnieuw opbouwen. Ons doel was een klassiek seniorenschip, voorzien van alle gemakken en technieken om er met ons tweeën nog jaren mee rond te kunnen varen.Dit heeft geleid tot een hydrauliek systeem, waarmee de boegschroef, een spudpaal, een maststrijkinrichting, de zeilbediening, de zwaarden en een kraantje vanaf de stuurstand bedient worden. Het interieur is confortabel en gezellig ingericht met hedendaagse apparateur. Isolatie R-waarde 3.0, middels PUR schuim. Bij de tewaterlating in 2007 hebben wij de tenaamstelling aangepast naar "Acht Gezusters" aangezien de vrouwelijke schipper er één van acht meiden is.
Bijzonderheden
We hebben in 2000 dit schip als sloopschip gekocht en na 6 jaar renoveren en verbouwen het schip in 2007 opnieuw te water gelaten.