Brandaen

Details over het schip Brandaen, BHS nummer 13749


Algemene gegevens
BHS-nummer Scheepsnaam Type schip Gebouwd van Bouwjaar Werf Plaats van de werf
13749 Brandaen IJsselaak ijzer / staal circa 1903
Gebied en vracht
Oorspronkelijk vaargebied Oorspronkelijk soort vracht Huidige ligplaats
de (Hollandse of Gelderse ?) IJssel; Zeeland voor zover bekend: klei, aardappelen en zand Hollandse IJssel, Gouda, Z-H rivierengebied
Korte geschiedenis van dit schip
De Brandaen is vanaf 1999 in ons bezit. We hebben haar historie tot 1965 kunnen achterhalen. Dan stopt het, omdat de toenmalige eigenaar inmiddels is overleden en de documentatie is verdwenen. Een brandmerk heb ik helaas ook niet terug kunnen vinden.
De Brandaen is in gebruik als motoraak. Ze is na 1965 ontdaan van zeilen, mast, giek en zwaarden en had ligplaats in Rotterdam. Daarna is ze verhuisd naar de Spieringsluis in de Biesbosch. Na 1965 is de opbouw geplaatst en in de jaren '70 is het vlak vernieuwd.
Uit een oude polis zou blijken, dat ze gebouwd is in 1932 in Kampen. (De polis is niet in mijn bezit.) Het bouwjaar 1932 lijkt mij persoonlijk niet te kloppen, daar het voorste gedeelte van het voordek nog bestaat uit de langwerpige ruitjesplaat, die tot ongeveer 1905 is gebruikt. Van de vorige eigenaar kreeg ik bouwjaar 1903 door.
Ze heeft klei en zand vervoerd op de Hollandse of Gelderse IJssel en aardappelen op de Zeeuwse wateren.
Na 1999 is er veel gebeurd aan onderhoud en verbeteringen cq vernieuwingen, o.a. nieuwe koekoek, nieuw schuifluik, andere motor en keerkoppeling, Kalkman boegschroef 8 pk, nieuwe diesel- en watertanks, nieuwe ramen, naamplanken enz. Ook binnen is e.e.a. aangepast en vernieuwd.
Het is niet onze bedoeling het schip weer te restaureren naar zeilend vaartuig, maar het goed te onderhouden en zo te behouden voor de toekomst.
Illustraties:
Klik hier voor de afbeelding IJsselaak Brandaen anno 2013
Gemaakt op/in: Juni 2013
Creative Commons Licentie

Klik op de thumbnail voor een grotere illustratie (opent in een nieuw venster).
Maten
Lengte Breedte Diepgang Holte Tonnage Hoogte mast
13 m 03 cm 3 m 76 cm 0 m 80 cm
Motoren:
Merk Type Serienr. Bouwjaar Nieuw of gereviseerd? Jaar geplaatst Jaar afgedankt
Mercedes OM 603 Gereviseerd 2005
Merk Type Serienr. Bouwjaar Nieuw of gereviseerd? Jaar geplaatst Jaar afgedankt
Ford Overig 2005
Bijzonderheden
Het voorste gedeelte van het voordek is nog voorzien van langwerpig geruit profiel,wat volgens mijn informatie nog gebruikt werd tot ongeveer 1905