Siësta

Details over het schip Siësta, BHS nummer 13009


Algemene gegevens
BHS-nummer Scheepsnaam Type schip Gebouwd van Bouwjaar Werf Plaats van de werf
13009 Siësta Boltjalk IJzer in 1915 Gebr. Grol Veendam
Gebied en vracht
Oorspronkelijk vaargebied Oorspronkelijk soort vracht Huidige ligplaats
Noord-Nederland en Dortmund Gebouwd voor de strovaart (50Last) En met kolen terug uit Dortmund. Later met zand en grind. Zeeland
Korte geschiedenis van dit schip
Het schip is gebouwd voor Willem Barelds en Tjitske Plaggenborg. Na er lang mee gevaren te hebben tot Willem overleed, is Tjitske met "de bolle" blijven varen voor de inkomsten. Het echtpaar kreeg 10 kinderen, 7 dochters en drie zoons, vandaar de naam Drie Gebroeders.

Later werd het schip verkocht aan Spieker en Elfering te Zutphen. Er werd met grind en zand gevaren.Er zijn diverse kinderen Zwiggelaar uit Zwolle op dit schip geboren.

Ergens is het schip in de IJssel gekapseisd, opgekocht door Theunis Nederlof uit Geertruidenberg. Hij heeft het schip een paar meter ingekort om te kunnen verkopen als jacht.
Dat is ook gebeurd op een vrijdag middag aan een Duitser, Versteeg. Doorverkocht aan Herr Francken , antiekhandelaar in Bonn.

Van zijn weduwe Marianne Francken-Weber heb ik het schip, inmiddels Siƫsta geheten, overgenomen op 14-07-1978 op het eiland Grafenwert in Duitsland en naar Nederland terug gehaald. De eerst ligplaats was Elburg omdat ik in t leger zat en was gestationeerd in 't Harde. Later ben ik naar Noordschans gevaren voor m'n nieuwe werk en vandaar weer naar Muiden.
Toen er vanaf 1986 sprake kwam van een relatie en kinderen zijn we naar Zeeland getogen en wel in Arnemuiden, waar ik nu nog steeds ben.
Het schip is in die bijna 100 jaar een paar keer verbouwd. En nu is hij in de staat zoals op de foto. Ik woon er nog steeds op en vaar 2 keer per jaar.
Illustraties:
Klik hier voor de afbeelding


Klik op de thumbnail voor een grotere illustratie (opent in een nieuw venster).
Klik hier voor de afbeelding Siësta op Veerse meer 18-okt-2015 tijdens de tocht naar de Grevelingen voor de Blue Peter hardzeildagen.
Gemaakt op/in: Op 18 oktober 2015 op weg naar de grevelingen
Creative Commons Licentie

Klik op de thumbnail voor een grotere illustratie (opent in een nieuw venster).
Websites:
Dit schip komt voor op de website:
(tip: Klik op onderstaande link. De website opent dan in een nieuw venster.)
https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Si%C3%ABsta_%28ship,_1915%29
Beschrijving Trefwoorden Bijzonderheden
Basis voor Wikipedia artikelen (Schrijf het artikel zelf !) Wikimedia Commons, de centrale foto-database voor de Wikipedia's in alle talen -
Maten
Lengte Breedte Diepgang Holte Tonnage Hoogte mast
20 m 75 cm 5 m 00 cm 1 m 00 cm 42,000 ton
Motoren:
Merk Type Serienr. Bouwjaar Nieuw of gereviseerd? Jaar geplaatst Jaar afgedankt
Henshel 6R 512DIF geen 1960 Gereviseerd 1965
Bijzonderheden
Gebouwd voor Willem Barelds en Tjiske Plaggenborg.Lang mee gevaren tot willem overleed. Tjiske is met t schip (de bolle) blijven varen voor de inkomsten. 10 kinderen, 7 dochters en drie zoons, vandaar de naam drie gebroeders.Later naar ztphen en Zwolle. Er zijn diverse kinderen Zwiggelaar uit zwolle op dit schip geboren.In de tijd van Spiere en Elfering met zand en grind gevaren.Ergens in de IJssel gekapzeist, opgekoscht door Theunis Nederlof uit geertruidenberg. Hij heeft t schip een paar meter ingekort om te kunnen verkopen als jacht.Is ook gebeurd op een vrijdag middag aan n duitser, versteeg. Doorverkocht aan Herr Francken , antiekhandelaar in Bonn. Van zijn weduwe heb ik t schip, inmiddels Siësta geheten, overgenomen en naar nederland terug gehaald. Het schip is in die bijna 100 jaar een paar keer verbouwd.