Ankie

Details over het schip Ankie, BHS nummer 13279


Algemene gegevens
BHS-nummer Scheepsnaam Type schip Gebouwd van Bouwjaar Werf Plaats van de werf
13279 Ankie Zalmschouw ijzer in 1890 Geertruidenberg
Gebied en vracht
Oorspronkelijk vaargebied Oorspronkelijk soort vracht Huidige ligplaats
Zalmvisserij Hollandse IJssel, Gouda, Z-H rivierengebied
Korte geschiedenis van dit schip
De Ankie is een zalmschouw, gebouwd in 1890 in Geertruidenberg ('Bergenaar') van geklonken puddelijzer met stripnaden. Ze werd gebruikt voor de zalmvisserij in de wateren rond de Biesbosch. Zalmschouwen van deze lengte (6 meter) worden ook als 'fanny' aangeduid.
Rond 1937 kwam de Ankie in bezit bij baggerbedrijf Hillen en Roosen, waar ze gebruikt werd om het contact tussen de werkschepen te onderhouden. In 1955 kocht Jan Ceelen het schip als pleziervaartuig en noemde het Marianne. In 1964 verkocht hij het, om een groter schip te kopen. De nieuwe eigenaar, Joost Lokerse heeft er 18 jaar mee gevaren onder de naam Wipneus, tot hij in 1982 emigreerde naar Nieuw Zeeland en het schip moest verkopen. Luuk Krijnen kocht het schip en herstelde de naam Ankie. Zo kwam ze weer terug in de familie. Hij heeft de Ankie helemaal gerestaureerd en in de huidige staat gebracht.
De Ankie is al sinds 1937 voorzien van een kleine kajuit en een gaffeltuig. Deze kajuit leek sterk op de huidige, maar had minder zeeg en de poortjes waren kleiner. Lokerse heeft er in de jaren 70 een andere hut op gehad, recht en met grote ramen, tot hij in 1981 de huidige kajuit plaatste. Poortjes, schuifluik en deuren zijn allen door Luuk Krijnen gemaakt.
In 2020 heeft de Ankie een set nieuwe zeilen gekregen, ambachtelijk gemaakt van origineel witte katoen. De oude zeilen, van 1937 (oudste set) en van 1948 (nieuwere set) zijn echter ook nog behouden en nog steeds bruikbaar.
De Ankie heeft haar ligplaats in Dordrecht.
Alles over de Ankie is te lezen in de Ankie Almanak, een omvangrijk boekwerk van schipper Luuk Krijnen met daarin de geschiedenis, restauratie en alle avonturen van de Ankie.
Je vindt het op: http://bit.do/Ankie
Illustraties:
Klik hier voor de afbeelding Ankie op Oosterschelde onder zeil
Gemaakt op/in: 2011
Creative Commons Licentie

Klik op de thumbnail voor een grotere illustratie (opent in een nieuw venster).
Websites:
Dit schip komt voor op de website:
(tip: Klik op onderstaande link. De website opent dan in een nieuw venster.)
https://app.sugarsync.com/iris/wf/D6187411_09691354_64185
Beschrijving Trefwoorden Bijzonderheden
Door op de link te klikken, of deze te kopiëren en in de adresbalk te plakken, krijg je toegang tot een folder. Hierin staat steeds de meest recente versie van de Ankie Almanak. Hier kan men de 'Ankie Almanak' downloaden Ik ben twee jaar geleden begonnen om alles over mijn scheepje op te schrijven. Initiatief kwam van mijn zoons, die me vroegen om eens op te schrijven hoe alles nou werkt op die boot. Inmiddels is het een boekwerk van ca 240 pagina’s, in twee delen. Deel 1 bevat de hele geschiedenis van het schip, vorige eigenaars, de restauratie, het gebruik, het onderhoud, etc. Deel 2 geeft een levendige beschrijving van al onze avonturen met de Ankie, gedurende de afgelopen 37 jaar. Het is een levend document: van tijd tot tijd wordt het geüpdatet.
Maten
Lengte Breedte Diepgang Holte Tonnage Hoogte mast
6 m 00 cm 1 m 60 cm 0 m 30 cm 0 m 60 cm 1,000 ton 4 m 75 cm
Motoren:
Merk Type Serienr. Bouwjaar Nieuw of gereviseerd? Jaar geplaatst Jaar afgedankt
Honda 4-tact 8 PK Gereviseerd 2004
Merk Type Serienr. Bouwjaar Nieuw of gereviseerd? Jaar geplaatst Jaar afgedankt
Seagull 6 pk Gereviseerd 1983 2004
Merk Type Serienr. Bouwjaar Nieuw of gereviseerd? Jaar geplaatst Jaar afgedankt
Honda 4-tact 8 PK
Merk Type Serienr. Bouwjaar Nieuw of gereviseerd? Jaar geplaatst Jaar afgedankt
Honda 4-tact 8 PK