De Zwerver

Details over het schip De Zwerver, BHS nummer 14445


Algemene gegevens
BHS-nummer Scheepsnaam Type schip Gebouwd van Bouwjaar Werf Plaats van de werf
14445 De Zwerver Hoogeveense praam (repl.) ijzer circa 1900 de Vlijt Oude Wetering
Gebied en vracht
Oorspronkelijk vaargebied Oorspronkelijk soort vracht Huidige ligplaats
rondtrekkend door Nederland, Duitsland en België nvt Overig/niet genoemd
Korte geschiedenis van dit schip
De Zwerver is de oudste nog bestaande woon- en atelierschip en is in twee fasen ( in 1900 en 1902) gebouwd. De kunstenaar Wijnand Otto Jan Nieuwenkamp heeft het laten bouwen als varend atelier waarop ook gewoond kon worden.
De rechthoekige geklonken bak was voorzien van een soort klaphekkenroer waarmee het schip vanaf het dak met een helmstok bestuurbaar was als het voortgetrokken werd door een paard of een sleper.

In 1902 is de bak voorzien van een kop en een kont naar afmetingen van een houten Overijsselse praam. Bij deze uitbreiding heeft het schip een bijbehorend roer en ankergerei met braadspil gekregen. Hierdoor was het schip niet alleen ruimer geworden, maar ook beter te varen.
Nieuwenkamp was beeldend kunstenaar, schrijver, architect, ontdekkingsreiziger, etnoloog en kunstverzamelaar van Oost-Aziatische kunst. Hij heeft het interieur ontworpen in een stijl die historisme wordt genoemd wordt en heeft daarbij gebruik gemaakt van elementen uit de Nederlandse stijlgeschiedenis en uit Nederlands-Indië.
Met de Zwerver deed Nieuwenkamp tot in de jaren '30 steden aan in Nederland, België en Duitsland, waar het schip ook als expositieruimte diende.

In de jaren daarna hebben verschillende huurders gebruik gemaakt van het schip en is in 1949 verkocht. Het schip is alleen nog in gebruik geweest als woonark te Loenen aan de Vecht.
In 2010 bleek dat de Zwerver onverkoopbaar was.
Door de schenking van de toenmalige eigenaar aan de stichting de Zwerver is voorkomen dat het schip gesloopt werd. Na restauratie krijgt het een publieke bestemming.
Illustraties:
Klik hier voor de afbeelding Atelierschip De Zwerver op Museumwerf Vreeswijk
5 mei 2014
Gemaakt op/in: 05-05-2014
Foto: Sunny Gardeur Fotografie.
Creative Commons Licentie

Klik op de thumbnail voor een grotere illustratie (opent in een nieuw venster).
Maten
Lengte Breedte Diepgang Holte Tonnage Hoogte mast
27 m 50 cm 4 m 75 cm 0 m 65 cm
Motoren:
Merk Type Serienr. Bouwjaar Nieuw of gereviseerd? Jaar geplaatst Jaar afgedankt