Bontekoe

Details over het schip Bontekoe, BHS nummer 14446


Algemene gegevens
BHS-nummer Scheepsnaam Type schip Gebouwd van Bouwjaar Werf Plaats van de werf
14446 Bontekoe Roeiboot ijzer circa 1920 Jachtwerf De Wetering Oude Wetering
Gebied en vracht
Oorspronkelijk vaargebied Oorspronkelijk soort vracht Huidige ligplaats
Hollandse Plassen Bollenstreek (incl. Leiden)
Korte geschiedenis van dit schip
De roeiboot is rond 1920 gebouwd door Jachtwerf "De Wetering", N.Th. van der Meer in Oude Wetering. Van der Meer had het vak geleerd bij Scheepswerf Van Dam in Leimuiden.

In 1911 richtte hij een eigen scheepstimmerwerf op en begon met het bouwen van stalen roeiboten en bakdekkruisers. Later is Van der Meer overgestapt op de bouw van houten overnaadse vletten en jollen. Dit werk wordt nu door de vierde generatie voortgezet.

Over de geschiedenis van de roeiboot is niet zoveel bekend. De boot is gekocht van Niek Zandvliet die bij de Lange Brug in Warmond wat handelde in roeiboten. Zandvliet had de boot als oud ijzer van boer Van der Poel van de Zwarte Weg in Oud Ade.

Karakteristieke details van de roeiboot zijn het weeggat, de overloop en het hennebalkje. Door een weegstok in het weeggat (de sleuf achter de voorspiegel) te steken kan de roeiboot vanaf de kade gemakkelijk voortgeduwd worden, ook in sloten die te smal zijn om te roeien. Aan de roeidoft is een ijzeren overloopbeugel bevestigd. Over deze beugel loopt een ring met daaraan een ketting met aan het eind een spit. Hiermee kon de roeiboot in een handomdraai vastgelegd worden.

De roeiboot is gerestaureerd (combinatie van aanhelen en klinken) door Jachtwerf Van Dam in Leimuiden waarmee de cirkel rond was.
Illustraties:
Klik hier voor de afbeelding Roeiboot, gebouwd door Jachtwerf "De Wetering" N.Th. van der Meer Oude Wetering
Gemaakt op/in: 2004
Foto: A.P. de Vos.
Creative Commons Licentie

Klik op de thumbnail voor een grotere illustratie (opent in een nieuw venster).
Maten
Lengte Breedte Diepgang Holte Tonnage Hoogte mast
3 m 90 cm 1 m 45 cm 0 m 20 cm
Bijzonderheden
Geklonken roeiboot (schouwmodel) met weeggat, overloop en hennebalk. Op het weeggat staat met centerpuntjes het getal 7. In het hoeklijn bovenlangs het spiegeltje staat met centerpuntjes 'AF vd Meer'.