Anna Maria

Details over het schip Anna Maria, BHS nummer 14541


Algemene gegevens
BHS-nummer Scheepsnaam Type schip Gebouwd van Bouwjaar Werf Plaats van de werf
14541 Anna Maria Opduwer, Motorsleepboot volgens ligger staal geklonken in 1941 Hasselt
Gebied en vracht
Oorspronkelijk vaargebied Oorspronkelijk soort vracht Huidige ligplaats
Noordwest Overijssel en Noordoostpolder
Korte geschiedenis van dit schip
De opduwer Anna Maria is gebouowd in 1941 en is gemeten in 1942. De ingebeitelde nummers hebben we terug gevonden op de romp.

In mei 2014 zijn mijn tweeling broer en ik eigenaar geworden. We hebben de opduwer gekocht van Hellinga uit Steenwijk. Deze heeft de opduwer zo'n 1 a 2 jaar gehad en heeft haar bij de zandzuiger gebruikt.
We weten dat de opduwer daarvoor van Bijker water werken / aannemer uit Nijeveen is geweest. Bijker heeft de opduwer van 1993 tot 2013 gehad. Bijker is door een overname van Mulder Watersport in Giethoorn in het bezit gekomen van de opduwer.
Voordat Mulder Watersport haar had zou ze vanuit Amsterdam gekomen zijn?

In het maritiem museum in Rotterdam hebben we de liggers bekeken en er blijkt op de dag dat Anna Maria in 1942 gemeten is, door de toenmalige eigenaar (P. Bos) en een mogelijk familielid (H. Bos) nog 2 motorsleepboten / opduwers te meten aangeboden zijn.
Dit zijn de opduwers Eljo, meetnr G6390N eigenaar H. Bos en Hirzo, meetnr G6392N eigenaar P. Bos

We hebben nog geen verdere geschiedenis kunnen achterhalen.
Wel vermoeden we dat de opduwer gebouwd zou kunnen zijn bij de Eerste Hasselter bootjesmakerij / Hendrik van den Berg, Grintwal te Hasselt

Mocht iemand meer info hebben, deze is altijd welkom!
Illustraties:
Klik hier voor de afbeelding Anna Maria, restauratie in volle gang
Stuurhut eraf gehaald
Gemaakt op/in: 12-05-2014
Foto: M.B. Middelveld.
Creative Commons Licentie

Klik op de thumbnail voor een grotere illustratie (opent in een nieuw venster).
Websites:
Dit schip komt voor op de website:
(tip: Klik op onderstaande link. De website opent dan in een nieuw venster.)
http://www.lvbhb.org/LSD/top/common/Q_Details.php?Meetcode=G6391N
Beschrijving Trefwoorden Bijzonderheden
LSD meetnr G6391N Meetnummer in de ligger Het meetnummer zou 4 maal op de romp zijn in gebeiteld, tot nu toe hebben we 2 maal aangetroffen.
Maten
Lengte Breedte Diepgang Holte Tonnage Hoogte mast
5 m 60 cm 2 m 05 cm
Motoren:
Merk Type Serienr. Bouwjaar Nieuw of gereviseerd? Jaar geplaatst Jaar afgedankt
DAF D575V A56353 1972 Overig
Verhalen over dit schip:
Restauratie opduwer Anna Maria
De restauratie van de opduwer Anna Marie gebeurd door mijn tweelingbroer en ik zelf. Het doel van de restauratie is een goed varende zoveel mogelijk originele opduwer de maken. De stuurhut is inmiddels van de opduwer afgeslepen en we zijn begonnen aan het achterstallige onderhoud: - motor na lopen - bevestiging schroefas - schroef polijsten - romp verven met Oléus Metalkote 633B - dek verven - kuip restaureren - kuip betimmering verbeteren - bank / stoel aanbrengen - instrument paneel herstellen - uitlaatsysteem veranderen - verlichting, toeter en mastje aanbrengen - rechter 3e raampje in de roef terug aanbrengen - stootrubbers herstellen / verwijderen - ogen tbv bevestiging boeien / banden aanlassen - zeiltje voor de open kuip maken - anodes aanbrengen De lijst zal ongetwijfeld nog langer worden naarmate de restauratie vordert mei-14 Stuurhut eraf De stuurhut, hoewel praktisch, deze was niet origineel en maakte het scheepje echt tot een werkscheepje ipv een opduwer. Bovendien mag de opduwer niet naast m'n hasselteraak liggen als ze meer dan één meter boven het wateroppervlak uit komt. Een derde reden is dat in de Zwolse stadsgracht een aantal bruggen alleen op afspraak open gaan en er zijn een aantal vaste bruggen met een beperkte doorvaart hoogte. jun-14 ronde raampje aan de rechterkant van de roef gemaakt assoires aangeschaft, luchthoorn, daf vlag en daf logo's begonnen met de schroef polijsten en de bevestiging van de schroefas herstellen sep-14 Er staat olie in de opduwer, oorzaak / herkomst n onbekend, maar het zal uit de bak of het blok komen. okt-14 stootblok aan de achterkant van de opduwer verwijdert, nu is de vlet kont goed te zien en maakt het de opduwer minder smal van achter.
Bijzonderheden
forse opduwer type vlet weegt rond de 3,5 ton.