Edmond

Details over het schip Edmond, BHS nummer 14671


Algemene gegevens
BHS-nummer Scheepsnaam Type schip Gebouwd van Bouwjaar Werf Plaats van de werf
14671 Edmond aakschip in 1914 onbekend Harlingen
Gebied en vracht
Oorspronkelijk vaargebied Oorspronkelijk soort vracht Huidige ligplaats
Tussen Sneek en Dokkum. Friesland
Korte geschiedenis van dit schip
Het "aakschip" is gebouwd in Harlingen in opdracht van W Schreur en genoemd, Maria. Toen mijn woonark, de Leeuwarden 2268, (gekocht in 1981) op de eerste kerstdag dat de kabelkrant in de lucht was naar de kelder ging, (1986), kon ik mij geen voorstelling maken wat zou volgen.
Na verzekerings perikelen en sloop van de ark toog ik voortgetrokken door sleepboot Risico met mijn badkuip naar een scheepswerf in Koudum. Hier aangekomen begon de opbouw van wat, een aak met een houten roef en een makkelijker bewoonbare ronde luiken kap zou worden. Optimistisch wonend in een tent dacht ik voor de herfst wel in de roef te kunnen wonen. Na een paar weken heb ik een twee persoons caravan aan geschaft waar ik drie jaar in heb gewoond.
Het aakschip, met meetnummer L1381N, gemeten in Leeuwarden op 7 september 1914, gebouwd in Harlingen als schip Maria, vertrok als aak Edmond varen op eigen motor terug naar Leeuwarden. Mijn eerste grote materiƫle liefde kreeg de naam van mijn eerste vleselijke liefde.
Werkend en wonend op mijn aakje, trok ik, via Groningen, Enschede, Warns, Franeker, rond om grijzer en rijper weer in Leeuwarden te landen. Edoch, de stad is fijn maar buiten is beter. Steeds vaker vind ik mij zelf "of grid". Met mijn accu's en zonnepaneel, leef ik op de kanaaltjes in het noorden van Friesland als god in Frankrijk.
Illustraties:
Klik hier voor de afbeelding weer te water na een hellingbeurt.
Gemaakt op/in: 04-2016
Creative Commons Licentie

Klik op de thumbnail voor een grotere illustratie (opent in een nieuw venster).
Klik hier voor de afbeelding
Creative Commons Licentie

Klik op de thumbnail voor een grotere illustratie (opent in een nieuw venster).
Maten
Lengte Breedte Diepgang Holte Tonnage Hoogte mast
17 m 78 cm 3 m 60 cm 0 m 40 cm 40,076 ton
Motoren:
Merk Type Serienr. Bouwjaar Nieuw of gereviseerd? Jaar geplaatst Jaar afgedankt
Nissan LD 20-2
Bijzonderheden
Meetnummer: L1381N Uw eigendom sinds: 1983 Bijzonderheden: eerder ingeschreven in Nationaal register varende monumenten met registratie nummer 1918. als historisch casco. 1e. Naam schip; Maria 1e. Eigenaar: W. Schreur Harlingen