Wabberwyn

Details over het schip Wabberwyn, BHS nummer 14765


Algemene gegevens
BHS-nummer Scheepsnaam Type schip Gebouwd van Bouwjaar Werf Plaats van de werf
14765 Wabberwyn Werkvaartuig, Overig ijzer in 1920 onbekend onbekend, vermoedelijk Terhorne
Gebied en vracht
Oorspronkelijk vaargebied Oorspronkelijk soort vracht Huidige ligplaats
Friesland, Heegermeer, Haewyk Utrecht en het Gooi
Korte geschiedenis van dit schip
De Wabberwyn, gebouwd in 1920 (schatting), is een Fryske Boerepream (nr. 32) van ca. 9 meter lang. Een Fryske Boerepream is een platbodem wat veel lijkt op een skûtsje, maar dan kleiner en zonder afgedekte laadruimte. Het werd in Friesland gebruikt voor transport van goederen in de kleinste vaarten en slootjes naar afgelegen boerderijen, daar waar een skûtsje niet meer kon varen. Een uitgebreid wegennet bestond toen niet. De goederen waren onder meer levensmiddelen, melk (bussen), kleinvee, hooi, bagger en stront. Vooral de kleinere pramen van 9 meter waren geschikt voor het vervoer van hooi. In het Fries Scheepvaart Museum in Sneek is een model van een Fryske Boerepream te bezichtigen (en Terhernster praam) wat zeer veel gelijknis vertoont met de Wabberwyn. Volgens P. Le Comte zouden deze pramen ook Schute genoemd worden. Dat zou er op kunnen wijzen dat ze de voorloper zijn van de latere skûte (i.e. skûtsje).

De Wabberwyn heeft dienst gedaan in de Haewyk, een inmiddels gedempte sloot aan het Heeger Meer. De vaarten naar afgelegen boerderijen werden gedempt toen er meer wegen werden aangelegd. Met het dempen van de Haewyk is ook de Wabberwyn onder een dikke laag aarde begraven en decennia later weer opgegraven. Daarna heeft het dienst gedaan als woonbootje nabij het Heeger Meer.

In de negentiger jaren is het woonbootje door Fedde Mulder opgeknapt en in een staat teruggebracht zoals het nu is. Fedde heeft het de naam Haewyk gegeven naar de vaart aan het Heeger Meer. Fedde verkocht Haewyk aan Camping en Jachthaven De Lutsmond in Balk. Daar heeft het voor enkele jaren dienst gedaan in de verhuur. In 2012 is hij aangekocht door Jan de Rooij en Inge La Rivière. Zij hebben de Haewyk omgedoopt tot Wabberwyn, niet wetende van de geschiedenis van de praam en de naamkeuze door Fedde. De thuishaven van de Wabberwyn is Ronduite.

De Wabberwyn is een originele Fryske Boerepream. Het draagt nummer 32 en is geregistreerd bij de Vereniging Fryske Boerepream. Deze vereniging komt voort uit de op 4 april 1996 opgerichte Stichting "De Fryske Boerepream", die op 28 oktober 2002 is omgezet in een vereniging met dezelfde naam. De statutaire doelstelling van de vereniging is: "De vereniging heeft ten doel activiteiten te ondernemen die kunnen leiden tot het in stand houden van de thans aanwezige pramen in een zo origineel mogelijke staat, met zeilplan en voorts al hetgeen met één en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn. Dit alles in de ruimste zin van het woord".
Illustraties:
Klik hier voor de afbeelding


Klik op de thumbnail voor een grotere illustratie (opent in een nieuw venster).
Maten
Lengte Breedte Diepgang Holte Tonnage Hoogte mast
9 m 00 cm 2 m 10 cm 0 m 30 cm 2,000 ton 8 m 00 cm
Motoren:
Merk Type Serienr. Bouwjaar Nieuw of gereviseerd? Jaar geplaatst Jaar afgedankt
Yamaha bb werkmotor extra lange staart onbe
Bijzonderheden
Fryske Boerepream (Friese Boerenpraam) Vorige naam: Haewyk Vorige eigenaar: Camping Lutsmond, Balk Uw eigendom sinds: 2012