Mathilde

Details over het schip Mathilde, BHS nummer 14788


Algemene gegevens
BHS-nummer Scheepsnaam Type schip Gebouwd van Bouwjaar Werf Plaats van de werf
14788 Mathilde Katwijker ijzer in 1923 De Dageraad Woubrugge
Gebied en vracht
Oorspronkelijk vaargebied Oorspronkelijk soort vracht Huidige ligplaats
Nederland Zuid en midden Limburg
Korte geschiedenis van dit schip
In 1923 werd het motorschip bij de werf Dageraad te Woubrugge te watergelaten Het schip werd voorzien van een 40 Pk Kromhout dieselmotor. Ze werd gedoopt als “Roelofarendsveen”. Zo is ze 3 generaties in bezit gebleven van de familie Ruiten tot ze in 1963 verkocht werd aan de familie Neyman. Ze werd hoofdzakelijk gebruikt voor het vervoer van graan.
In 1971 werd het schip overgenomen door G.L.C.A. Hermans, employé te Leidschendam en is ze omgedoopt tot de “Vaya Condios”. Hermans gebruikte het schip recreatief. Er werd gestart met de verbouwing tot woonschip, waarbij het ruim in 2 gedeeld werd. Het achterste deel van het ruim werd verhoogd en ingericht als slaapruimte. Het voorste deel bleef ongewijzigd en werd gebruikt als werkplaats / opslagruimte. De mast met giek bleven ook in takt om zaken uit het ruim te kunnen takelen.
De achterkajuit werd ingericht als eet/leef keuken. De hele aandrijflijn inclusief het stuurwiel en motorbediening bleven ongewijzigd.
In 2006 is ze verkocht aan de engelse familie Jones. Deze hebben de totale verbouwing uitgevoerd zoals ze er nu bij ligt en omgebouwd tot een volwaardig woonschip. Het schip werd toen voorzien van een complete nieuwe aandrijflijn met een 150 Pk gereviseerde Engelse Gardnermotor ( Veel gebruikt in de Engelse dubbeldekker bussen). Ook de stuurhut is vernieuwd, en het ruim zo verbouwd zoals het er nu uitziet; nieuwe tanks, nieuwe cv installatie ; nieuwe generator met accu sets en boegschroef. Ook heeft ze toen de huidige naam “Mathilde” gekregen. Dhr. Jones is, net toen het schip nagenoeg gereed was, plotseling overleden. In 2011 hebben 2 Nederlandese dames het schip overgenomen en verder laten afbouwen. In 2015 is ze weer doorverkocht aan een Belgisch stel en in 2022 zijn wij de trotse eigenaren van “Mathilde”.
Illustraties:
Klik hier voor de afbeelding


Klik op de thumbnail voor een grotere illustratie (opent in een nieuw venster).
Maten
Lengte Breedte Diepgang Holte Tonnage Hoogte mast
22 m 30 cm 4 m 13 cm 1 m 10 cm 45,000 ton
Brandmerken:
Gegevens van het kadasternummer (brandmerk) “34214 B 2011”
Brandmerk Naam eigenaar (vlgns kadaster) Naam schip (vlgns kadaster) Bijzonderheden
34214 B 2011 - - -
Motoren:
Merk Type Serienr. Bouwjaar Nieuw of gereviseerd? Jaar geplaatst Jaar afgedankt
Gardner LXB6 2007
Bijzonderheden
Meetnummer 1: Ga2230N Meetnummer 2: A8493N ENI of Europa-nummer: 02334214 Vorige eigenaar: Elviar Rensen Uw eigendom sinds: 2015