Jacob

Details over het schip Jacob, BHS nummer 14128


Algemene gegevens
BHS-nummer Scheepsnaam Type schip Gebouwd van Bouwjaar Werf Plaats van de werf
14128 Jacob zandaak Staal voor 1925 onbekend
Gebied en vracht
Oorspronkelijk vaargebied Oorspronkelijk soort vracht Huidige ligplaats
benedenrivieren Lek, Hollandse IJssel en Maas zand, grint, klei, ijsselsteen Hollandse IJssel, Gouda, Z-H rivierengebied
Korte geschiedenis van dit schip
Zandaakjes, zoals de Jacob, werden in de negentiende en begin twintigste eeuw gebruikt om zand te baggeren in de benedenrivieren Lek, Hollandsche IJssel en Maas. De schippers waren in merendeel zelfstandige ondernemers die soms een vast contract hadden met afnemers in de aangrenzende polders. Ze brachten zand en grind en ook ijsselsteen naar verschillende vaak diep in het polderland liggende boerderijen en bouwplaatsen, die slechts met een breedte van minder dan 3,50 meter en een kruiphoogte onder de 2 meter bereikbaar waren.
Zandaken werden ook gebruikt door de vaste steenschippers van steenfabrieken langs de Hollandsche IJssel. Begin twintigste eeuw werden op deze manier nog ijsselsteentjes vervoerd en gelost in het Boerengat in Rotterdam.
De kleine zandaken hadden geen roef, geen gangboorden en meestal ook geen luiken. De schipper woonde aan de wal maar soms in het eenvoudige vooronder.
De schipper stond op de binnenboord gelegen loopplanken te beugelen (= baggeren met linnen zak aan stok). Deze losse loopplanken dienden ook bij het lossen met de kruiwagen. De in de boordrand (“dolboord”) gestoken zetboorden (“steekleren”) werden alleen zeilend gevoerd en dienden om spatwater tegen te houden. Bij het beugelen en het lossen per kruiwagen waren deze zetboorden afgenomen.

De geschiedenis van de Jacob is helaas onbekend. De huidige eigenaren redden het scheepje in 2011 van de sloop. Aan de hand van foto’s en tekeningen van vergelijkbare zandaakjes wordt de Jacob op traditionele wijze gerestaureerd. Nieuw gemaakt zijn onder meer mastkoker, mast, verstaging, voorschot, achterdoft, zwaarden, roer en helmstok. Vanaf 2013 wordt weer ouderwets gezeild!
Illustraties:
Klik hier voor de afbeelding Jacob in de Brabantse Biesbosch
Dorestad Raid 2013 van Natuurlijk Varen
Gemaakt op/in: 21 september 2013
Foto: Natuurlijk Varen.
Creative Commons Licentie

Klik op de thumbnail voor een grotere illustratie (opent in een nieuw venster).
Websites:
Dit schip komt voor op de website:
(tip: Klik op onderstaande link. De website opent dan in een nieuw venster.)
http://aakjacob.blogspot.nl
Beschrijving Trefwoorden Bijzonderheden
weblog van de Jacob - -
Maten
Lengte Breedte Diepgang Holte Tonnage Hoogte mast
11 m 40 cm 3 m 00 cm 0 m 40 cm 10,000 ton 10 m 85 cm
Motoren:
Merk Type Serienr. Bouwjaar Nieuw of gereviseerd? Jaar geplaatst Jaar afgedankt
Mitsubishi / Samofa S2E 1981 Overig 2013