Calypso

Details over het schip Calypso, BHS nummer 14312


Algemene gegevens
BHS-nummer Scheepsnaam Type schip Gebouwd van Bouwjaar Werf Plaats van de werf
14312 Calypso Friese tjalk ijzer in 1914 Barkmeijer Kootstertille
Gebied en vracht
Oorspronkelijk vaargebied Oorspronkelijk soort vracht Huidige ligplaats
Friesland en Groningen voornamelijk droge agrarische producten Rotterdam en omgeving, Waterweg en Z-H eilanden
Korte geschiedenis van dit schip
Tjalken en tjalkachtigen zijn de meest voorkomende historische binnenvaartschepen in Nederland. De tjalkenvloot is zeer gevarieerd, van grote stoere tjalken met buitengaatse vaargebieden naar Ierland en de Oostzee tot verschillende typen kleine tjalken met een beperkte toepassing binnen regionale vaargebieden.
Calypso is zo'n kleine tjalk en voer oorspronkelijk met agrarische goederen in de noordelijke provincies en naar de waddeneilanden. Het schip werd voor eigen rekening en risico gevaren door de schipper, de schipperse en hun kinderen. Als de kinderen niet naar school gingen, woonden allen in de beperkte ruimte van roef en voorpiek.

Calypso toont het sierlijke uiterlijk van de Friese tjalk: een onderwaterschip dat nergens stil staat, kimgangen die onder het berghout direct naar binnen lopen en vele smalle gangen in voor- en achterschip om deze vloeiend rond te laten zijn. Die ronde geveegde vormen leveren een gemakkelijke en snelle zeiler op met als keerzijde een tamelijk geringe draagkracht. Calypso meet op 21 meter lengte slechts 61 ton laadvermogen.
Illustraties:
Klik hier voor de afbeelding Calypso buiten Hellevoetsluis
Gemaakt op/in: 2009
Copyright © Astrid Zuiderzee.


Klik op de thumbnail voor een grotere illustratie (opent in een nieuw venster).
Klik hier voor de afbeelding Calypso op de werf in Vreeswijk
Gemaakt op/in: 21 oktober 2013
Copyright © Esther Croes.


Klik op de thumbnail voor een grotere illustratie (opent in een nieuw venster).
Maten
Lengte Breedte Diepgang Holte Tonnage Hoogte mast
21 m 20 cm 4 m 28 cm 0 m 55 cm 1 m 35 cm 17,607 ton
Brandmerken:
Gegevens van het kadasternummer (brandmerk) “1410 B Gron 1930”
Brandmerk Naam eigenaar (vlgns kadaster) Naam schip (vlgns kadaster) Bijzonderheden
1410 B Gron 1930 - - -
Motoren:
Merk Type Serienr. Bouwjaar Nieuw of gereviseerd? Jaar geplaatst Jaar afgedankt
DAF 615 E33146 Gereviseerd 2001
Bijzonderheden
Deze Friese tjalk is in Kootstertille gebouwd op een scheepswerf van Barkmeijer. Tjalken en tjalkachtigen zijn de meest voorkomende historische binnenvaartschepen in Nederland. De tjalkenvloot is zeer gevarieerd, van grote stoere tjalken met buitengaatse vaargebieden naar Ierland en de Oostzee tot verschillende typen kleine tjalken met een beperkte toepassing binnen regionale vaargebieden. De (kleine) Calypso voer oorspronkelijk met agrarische goederen in de noordelijke provincies en naar de waddeneilanden. Calypso toont het sierlijke uiterlijk van de Friese tjalk ten volle: een onderwaterschip dat nergens stil staat, kimgangen die onder een hoek zijn verbonden met het berghout en vele smalle gangen in voor- en achterschip om deze vloeiend rond te laten zijn. Die ronde geveegde vormen leveren een gemakkelijke en snelle zeiler op met als keerzijde een tamelijk geringe draagkracht. Calypso meet op 22 meter lengte slechts 61 ton laadvermogen. Het gebruik op de waddenzee dat mogelijk was dankzij de goede zeileigenschappen heeft het casco enigszins getekend. Het schip werd voor eigen rekening gevaren door de schipper, de schipperse en hun kinderen. Als de kinderen niet naar school gingen woonden allen in de beperkte ruimte van roef en voorpiek.