Catharina

Details over het schip Catharina, BHS nummer 15125


Algemene gegevens
BHS-nummer Scheepsnaam Type schip Gebouwd van Bouwjaar Werf Plaats van de werf
15125 Catharina Motorklipper IJzer in 1897
Gebied en vracht
Oorspronkelijk vaargebied Oorspronkelijk soort vracht Huidige ligplaats
Rotterdam en omgeving, Waterweg en Z-H eilanden
Korte geschiedenis van dit schip
Toen deze zand- zeilklipper gebouwd is in 1897 was het toetertijd nog niet mogelijk om de ovens waar het erts uit werd gewonnen zo warm te stoken dat er alleen ijzer overbleef. Het resultaat was een ijzer soort waar veel koolstof in zat, soms hele slakken. Het vereist dan ook veel kennis hoe men hiermee om moet gaan tijden bijvoorbeeld het lassen. Tijdens het onlangs noodzakelijke dubbellen van de kim heeft men dan ook tijdens las werkzaamheden daar weldegelijk rekening mee moeten houden.

Catharina is in 1995 in Brabant omgebouwd tot woonschip. De opbouw is opgelast op het casco. Ze is geheel ingetimmerd met teakhout en is toen tijdelijk omgedoopt tot “ons maatje”. De toenmalige eigenaar gaf aan dat als hij ermee onderweg was veel bekijks en ook veel positieve reacties kreeg.

In 2016/2017 heeft de eigenaar Catharina geruild tegen een flink jacht en is de familie van Dijk eigenaar geworden. Hij heeft flink geïnvesteerd om het schip nog beter bewoonbaar en varend te maken en veilig wat natuurlijk een vereiste is voor een CVO-keuring. In 2020 besloot de familie dat gezien hun connecties met hun dochter het veel handiger zou zijn om bij haar in de buurt een woning te kopen. Ook voor het werk van de eigenaar zou dit een stuk makkelijker zijn.

In 2020 aan het begin van de corona besmetting periode is de boot toen gekocht door de familie Driesen die op dat moment in het bezit waren van een moderne, op de toekomst voorbereide woning maar toch het avontuur op zochten. Deze huidige eigenaren zijn nog steeds erg blij met deze beslissing en hopen over een aantal jaar er veel mee te gaan varen te gaan om Nederland/ Europa te verder te gaan ontdekken.
Illustraties:
Klik hier voor de afbeelding
Gemaakt op/in: november 2020


Klik op de thumbnail voor een grotere illustratie (opent in een nieuw venster).
Klik hier voor de afbeelding


Klik op de thumbnail voor een grotere illustratie (opent in een nieuw venster).
Maten
Lengte Breedte Diepgang Holte Tonnage Hoogte mast
24 m 60 cm 4 m 60 cm 1 m 00 cm 70,000 ton
Motoren:
Merk Type Serienr. Bouwjaar Nieuw of gereviseerd? Jaar geplaatst Jaar afgedankt
DAF 1160