De Volharding

Details over het schip De Volharding , BHS nummer 15291


Algemene gegevens
BHS-nummer Scheepsnaam Type schip Gebouwd van Bouwjaar Werf Plaats van de werf
15291 De Volharding Dektjalk in 1902 mulder Barkmeier Vierverlaten
Gebied en vracht
Oorspronkelijk vaargebied Oorspronkelijk soort vracht Huidige ligplaats
Nederland Utrecht en het Gooi
Korte geschiedenis van dit schip
De Volharding is in 1902 te Vierverlaten (werf Barkmeier) gebouwd. De tjalk is destijds onder de naam ‘Twee Gezusters’ in de vaart gekomen.

Tot 1927 voer het schip als vrachtschip in Friesland en Groningen. Wat het schip die 20 jaar daarna heeft gedaan is onduidelijk; men denkt echter dat het schip in die tijd als opslagplaats voor vistuig heeft gediend.

Van 1947 tot 1977, zoveel is zeker, was het een woonschip in Muiden. Ab Schulp, de huidige zeilmaker uit Muiden, heeft het schip ontdaan van opbouw. Scheepstimmerman Piet Dekker uit Kortenhoef heeft een start gemaakt met het nodige ijzerwerk. In 1980 kocht Gerrit Portengen (Rooie Gerrit) het schip en bouwde het om tot zeilcharter schip. Op de Muider Hardzeildagen begin jaren ’80, werd de Volharding uitgeroepen tot het best gerestaureerde schip uit de vloot.

Latere eigenaren waren o.a. Rein Brouwer, Bram Leuverman, Egbert Stofbergen en nu Marco Harskamp. Verbouwingen en verbeteringen gaan steeds door. En het is wel zeker dat de Volharding nog vele mooie zeiltochten voor de boeg heeft.
Illustraties:
Klik hier voor de afbeelding


Klik op de thumbnail voor een grotere illustratie (opent in een nieuw venster).
Klik hier voor de afbeelding


Klik op de thumbnail voor een grotere illustratie (opent in een nieuw venster).
Klik hier voor de afbeelding


Klik op de thumbnail voor een grotere illustratie (opent in een nieuw venster).
Maten
Lengte Breedte Diepgang Holte Tonnage Hoogte mast
0 m 19 cm 0 m 04 cm 0 m 01 cm
Motoren:
Merk Type Serienr. Bouwjaar Nieuw of gereviseerd? Jaar geplaatst Jaar afgedankt
DAF 615 2012
Bijzonderheden
De Volharding is in 1902 te Vierverlaten (werf Barkmeier) gebouwd. De tjalk is destijds onder de naam ?Twee Gezusters? in de vaart gekomen. Tot 1927 voer het schip als vrachtschip in Friesland en Groningen. Wat het schip die 20 jaar daarna heeft gedaan is onduidelijk; men denkt echter dat het schip in die tijd als opslagplaats voor vistuig heeft gediend. Van 1947 tot 1977 diende de Volharding als een zogenoemd ?woonschip? in Muiden. In 1980 kocht Gerrit Portengen (Rooie Gerrit) het schip en bouwde het om tot zeilcharter schip. Op de Muider Hardzeildagen begin jaren ?80, werd de Volharding uitgeroepen tot het best gerestaureerde schip uit de vloot. Latere eigenaren waren o.a. Rein Brouwer, Bram Leuverman, Egbert Stofbergen en nu Marco harskamp. Verbouwingen en verbeteringen gaan steeds door. En het is wel zeker dat de Volharding nog vele mooie zeiltochten voor de boeg heeft.